Lanbidearteko bilkura deia egin du ELB sindikatuak, 300.000 litro esne gal ez daitezen

ELB sindikatuak lanbidearteko bilkura bat deitu du 300.000 litro esne alferrik gal ez daitezen. Mauleko Chaumes enpresarentzat lan egiten duten ekoizleek %10 gutxiago ekoizteko agindua jaso dute, baina esnezaleek jada ekoitzita dute apirileko mozkina. Laborari eta enpresarien arteko bilkura deialdiak ez du oraindik erantzunik jaso.

Haritz Larrañaga|07/04/2020
Irati_abeltzaintza
Ardi esnea erabiltzen duten gaztagile asko dago Zuberoan. Irudian, artalde bat Larrainen..(Gaizka IROZ /AFP)

Egoitza nagusietako bat Maulen duen Chaumes enpresak iaz baino %10 esne gutxiago ekoitzi behar dutela jakinarazi zien Ipar Euskal Herriko hornitzaileei, baina ordurako esnezaleek haien mozkinak prest zituzten. Horren aurrean, esne ekoizleek izango dituzten 300.000 litro esne soberakin merkaturatzeko bilkura zabala deitu zuen ELB sindikatuak apirilaren 1ean, baina oraindik ez dute inoren erantzunik jaso.

Laborari eta enpresariak biltzearen xedea soberan den esnea ez galtzeko irtenbide bat ematea da. Jean-Paul Duhalde ELBko bozeramaileak nabarmendu duenez, «badira enpresak esne soberakina erosteko prest direnak, baina bilkura hori egiteko zain dira». Izan ere, ELB sindikatuak proposatzen duen bilkurak esne soberakina modu ordenatuan saltzeko ere balio dezake.

Ikastetxeetako eta enpresetako jangelak hornitzen dituzten esnezale eta gaztagileek galera handiak izan dituzte, baina osasun krisi garaian ere jendeak esnekiak kontsumitzen jarraitzen du, eta esnekiekin lan egiten duen laborari askok lanean jarraitzen dute. Batzuek denbora luzez kontserbatzen diren gasnak egiten dituzte, Ossau-Irati sor-marka duen gasnak kasu, beraz haiek esnea behar dute lan egiten jarraitzeko.

Ordea, enpresa handientzat ekoizten duten laborariek dituzten zailtasunak ere ugaritzen hasi direla agerian geratu da Zuberoako lantegi nagusienetako bat den Chaumes enpresak bere hornitzaileei ekoizpena %10 murriztu behar dutela esan dienean.   

Lanbide garrantzitsua Zuberoan

Oso ezagunak dira Nafarroa Beherean eta Zuberoan egiten diren gaztak, batez ere ardi gasna. France 3 telebista kateak eskainitako datuen arabera, Ipar Euskal Herria eta Biarno artean 2.000 familiak lan egiten dute esnea edo esnekiak ekoizten.

ELB sindikatuaren iritziz, ekoizpena gutxitzeko arrazoietako bat kanpotik ekartzen diren mozkinak dira. Ipar Euskal Herrian urtero 80 milioi litro esne kontsumitzen dira, baina horien laurdena, alegia 20 milioi litro esne, kanpotik ekartzen dira. Horren aurrean ELB sindikatuak honakoa galdetzen du: «Ez al da inportanteagoa lekuko ekoizleei esnea biltzea, eta kanpoko esne sartzeak gelditzea?».

NOTICIAS RELACIONADAS

 

 

NAIZ
Loading player...


Koronabirusaren krisiak kaltetutako taldeei laguntza ekonomikoa eman eta euskal musikaren industria babestu eta kulturari egiten dion ekarpena balioan jarri nahi du NAIZ Kontzertuak ekimenak.

Elene CARRETO - FOKU
Loading player...


Konfinamenduaren erronketako bat da geure buruak eta gorputzak zaintzea. Bide horretan, NAIZek zumba saioak eskainiko ditu egunero, astelehenetik ostiralera, Elene Carreto dantzari durangarraren eskutik.