NAIZ

Eneko Atxaren Azurmendi, munduko 100 jatetxe onenen artean

2014an agertu zen lehen aldiz ‘The World 's 50 Best Restaurants’ ek egindako munduko 100 jatetxe onenen zerrendan. Iaz, urrutira joan gabe, 55. postuan zegoen. Aurten, 81.ean. «Dastatzeko menua Atxaren garaiko sorkuntza ludikoetatik egiten den bidaia da», nabarmendu dute antolatzaileek.

Eneko Atxaren Azurmendi, berriz ere munduko 100 jatetxe onenen artean.
Eneko Atxaren Azurmendi, berriz ere munduko 100 jatetxe onenen artean. (Luis JAUREGIALTZO | FOKU)

‘The World 's 50 Best Restaurants’ ek egindako munduko 100 jatetxe onenen zerrendan 81. postuan kokatu da Larrabetzuko  Azurmendi jatetxea, Eneko Atxa buru duela. Zerrendaren lehen 50ak ekainaren 20an ezagutaraziko dira Valentzian, eta sailkapen horren bigarren tartean sartu diren jatetxeak jakinarazi dituzte gaur, 51. postutik 100.era.

81. lekuan kokatu dute Michelin izardun Azurmendi jatetxe. Eneko Atxa sukaldariak gidatua, iazko edizioan 55. postuan zegoen. Zerrendako antolatzaileek nabarmendu dutenez, jatetxe hori «kide luzea» da, 2014an agertu baitzen lehen aldiz bertan, eta bi aldiz igo da jatetxe jasangarri onenen zerrendan lehen postura, bere filosofia «berdeari» esker.

«Dastatzeko menua Atxaren garaiko sorkuntza ludikoetatik egiten den bidaia da, baratzeko arrosa eta nektarretik hasi eta atuna plantxaraino, barazki menestrarekin eta txerri eskutxoak murriztuta», gaineratu dute antolatzaileek.

Atxari "50 Best" eko beste ezagun batek jarraitzen dio, Albert Adria sukaldari kataluniarrak, "Enigma" ren (82. postuan) buru denak. Bartzelonako negozio horrek 2020an pandemiaren garaian itxi zuen, eta 2022an berriro ireki zuen, «nahierako kontzeptu berri batekin».

«Euskal inspirazioa» duen beste bat

Argitaratutako zerrendan, baina, Atxarena ez da Euskal Herriko kutsua duen jatetxe bakarra. 53 postuan agertzen da Londreseko Brat jatetxea. Tomos Parrys da bertako sukaldaria eta euskal sukaldaritzan inspiratutako jatetxea da berea. Ingalaterrako hiriburuko
Shoreditch auzo zalapartatsuan dago kokatua eta parrilla da nagusi, non Parryk eta bere taldeak erreboilo osoa eta mangalitsa txerri txuletak prestatzen dituzten. Ezinbestekoak dira, besteak beste, antxoak, eta azkenburuko gisa izar duen gazta tarta.