Ibai AZPARREN
iruñea

Donostiako elkarteek berehala irekitzeko neurriak hartu dituzte

Nahiz eta Lakuako Gobernuak txoko eta elkarte gastronomikoen irekiera atzotik ahalbidetzen duen –%50eko edukierarekin eta mahaien arteko bi metroko distantziarekin–, Donostiako lokal enblematiko gehienek atzeratzea erabaki dute, gutxieneko neurri komun batzuk adosteko.

Elkarteek egunak daramatzate deseskalada partikularra prestatzen, eta joan den asteartean Ardatza elkarteko ordezkari Heladio Muruak, Union Artesanako eta Elkarte Gastronomikoko kideekin batera, bilera egin zuen Donostiako Udaleko Osasun Publikoko arduradunekin

Muruaren esanetan, Administrazioak hainbat aldaketa egin zituen neurrien inguruan, eta asteazkenean Donostiako Alde Zaharreko elkarte gastronomikoetako ordezkariekin egindako bileran aho batez erabaki zuten ateak ez irekitzea «araudia argia izan arte».

Sukaldean hiru sukaldari gehienez eta maskarekin, hornitzaileentzako ordutegi zehatzak, gel hidroalkoholikoen erabilera edo mahai jokoen debekua dira, besteak beste, Ardatza elkarteko bazkideen osasuna bermatzeko hartuko dituzten «neurri arduratsuak». «Garbitasunarekin eta edukierarekin arreta handia jarri behar da, zortzi laguneko hiru mahai baimenduko dira Ardatzan», zehaztu du. Eta gaineratu du garbitzaileek mahai bakoitza garbitu beharko dutela bazkaldu ondoren.

Elkarte bakoitza desberdina denez espazioei eta kideei dagokienez, Muruak azaldu du bakoitzak bere protokoloa ezarriko duela. Hala ere, gaur bertan Donostiako elkarteek beste bilera bat egiteko asmoa dutela dio, jarraibide unibertsal batzuk ezartzeko, eta hortik aurrera laster irekiko dituztela iragarri du, ziurrenik asteburuari begira.

Egun horietan «overbooking-a» espero du, udan bezala, baina ez hainbeste astegunetan. Bestalde, ohartarazi du covid-19aren ondoriozko krisi ekonomikoak elkarteei zein bazkideei eragingo diela.