GAUR8 - mila leiho zabalik

CIC bioGUNEren ikerketa batek heste suminkorra eta azukrearen digestioaren akatsak erlazionatu ditu

CIC bioGUNE ikerketa-zentroaren azterketa batek ikusi du azukrearen digestioaren arazoak erlazionatuta daudela heste suminkorraren sindromearekin. 360.000 gizabanako baino gehiagoren datu genetikoak eta osasunari buruzkoak maneiatu dituzte eta nabarmendu dute urrats bat dela gomendio dietetiko eta tratamendu pertsonalizatu berriak osatzeko.

Ikerketan CIC bioGUNE ikerketa zentroaz gain Italiako eta Alemaniako unibertsitateetako ikertzaileek parte hartu dute. (Endika PORTILLO | FOKU)

BRTAko kide den CIC bioGUNEren azterketa genetiko batek azukrearen digestioaren akatsak heste suminkorraren sindromearekin erlazionatu ditu.

Zehazki, funtsezko mekanismo genetiko bat aurkitu du, heste suminkorraren sindromearen arriskua handitzen duena eta hesteetako sintomak okertzen dituena sakarasa-isomaltasaren genearen (SI) kopia akastunak daramatzaten pertsonengan.

Ikerketak, ‘Gastroenterology’ aldizkarian argitaratuak, iradokitzen du sakarosa genetikoki aurrez prestatuak dauden pertsonentzat elikagai-abiarazlea izan daitekeela. Nabarmentzen du, gainera, ezagutza berriak eskaintzen dituela, etorkizunean gomendio dietetikoak eta tratamendu pertsonalizatuak eman ahal izateko.

CIC bioGUNEk azaldu duenez, sakarasa-isomaltasa (SI) karbohidratoen digestiorako oinarrizkoa den heste-entzima bat da, bereziki sakarosa eta almidoia.

CIC bioGUNEko Genetika Gastrointestinaleko taldearen eta LUM Unibertsitatearen aurretiazko ikerketek iradoki zuten lotura genetikoa dagoela SI entzimaren eta heste narritakorraren sindromearen akatsen artean. Hori dela eta, DNAko aldaketa batzuek jarduera entzimatiko murriztua eta karbohidratoen digestio ez-eraginkorra eragiten dute, eta, ondorioz, hantura, beherakoa eta sabeleko mina bezalako sintomak sortzen dira.

Ikerketa berrian, Gastrointestinal Genetics-en taldeak 360.000 gizabanako baino gehiagoren datu genetikoak eta osasunari buruzkoak aztertu zituen Erresuma Batuko Biobankuan, eta ikusi zuen sakarasaren aldaera akastunak zituztenek heste suminkorraren sindromea izateko arrisku handiagoa zutela, eta isomaltasa-akatsak zituztenek, berriz, ez zutela eraginik izan.

Aldi berean, sakarasa-eramaile akastunek, baina ez isomaltasa-eramaileek, hesteetako sintoma larriagoak izan zituzten, eta sakarosan aberatsak ziren elikagaiak saihesteko joera handiagoa izan zuten.

«Almidoiaren maltosaz gain (beste entzima batzuek ere digeritzen dute), sakarasak sakarosa deskonposatzeko gaitasun bakarra du», adierazi du Mauro D 'Amato ikerketaren egile nagusiak. Mauro D' Amato Genetika Medikoko irakaslea da LUM Unibertsitatean eta Ikerbasque ikerketako irakaslea CIC bioGUNEn.

Azaldu duenez, baliteke azukre horrek hesteetako sintomak eragitea sakarasaren funtzio murritzarekin lotutako akats genetikoak dituzten banakoei. «Horrek, karbohidratoen digestio txarrerako prest dauden pertsonek heste suminkorraren sindromea izateko duten arriskua ulertzeaz gain, tratamendu dietetikoa genetikaren arabera egokitzeko ideia ere babesten du», azaldu du.

Ikerketan (CIC bioGUNE), Italiako (LUM Unibertsitatea eta Napolesko Unibertsitatea) eta Alemaniako (University of Veterinary Medicine Hannover) ikertzaileek parte hartu dute.