2025 URR. 30 Mexikoko Gastronomiaren hamargarren Munduko Foroa, Morelos estatuan Mexikoko Gastronomiaren Munduko Foroaren hamargarren edizioa egingo da azaroaren 7tik 9ra Morelos estatuan, Unescok herrialdeko gastronomia Gizateriaren Kultura Ondare Immaterialtzat hartu zuenetik 15 urte bete direla ospatzeko. Mexikoko plater tradizional bat. (Marcos Elihu Castillo Ramirez | Getty Images) Bidaiari Mexikoko Gastronomiaren Munduko Foroaren Nazioarteko ekitaldia Cuernavaca hirian egingo da, non Ameriketako Estatu Batuetako eta Europako hainbat herrialdetako 100 chef eta jatetxe baino gehiagok hartuko duten parte. Bertan, beste herrialde batzuetako turistentzako eta sukaldaritza-ikasleentzako hitzaldiak, tailerrak eta dastatzeak antolatuko dira, besteak beste. «Oso hitzordu garrantzitsua da, gure ondare gastronomikoa sustatzea baita helburua, horrek ematen baitigu nortasuna eta harrotasuna eta zoriontsu sentiarazten baikaitu. Badakigu plataforma oso indartsua dugula», adierazi zuen agerraldian Gloria López Morales Mexikoko Kultura Gastronomikoaren Kontserbatorioko zuzendariak. Josefina Rodríguez Zamora Gobernu federaleko Turismo idazkariak janari nazionalaren garrantzia nabarmendu zuen atzerritarrentzako amu gisa. «Gastronomia da Mexikok duen segmenturik aberatsena. Gastronomia bihurtzen da turista batek hegazkina hartu eta platertxo bat probatzera etortzeko arrazoia (...). Gaur egun ez dago estatu baten promozio turistiko bakar bat ere bideo batean plater txiki bat ateratzen ez duena», azpimarratu zuen. Meskala Bestalde, Margarita González Saravia Morelos estatuko gobernadoreak iragarri zuen ekoiztutako meskalak Jatorrizko Deitura ziurtagiria lortu zuela, baita Yecapixtla Cecinarako Izendapen Geografikoa ere, haragia prestatzeko prozesuagatik. Adierazi zuenez, horrek guztiak eragina izango du nekazarien erosketa-prezioan. Ekitaldi hau arrozaren eta azukre-kanaberaren laborantza ezaugarri duen estatuak urtea amaitu arteko gainerako hilabeteetan egingo dituen beste jarduera batzuei gehitu behar zaie. Jarduera horiekin, Daniel Altafi Moreloseko Turismo idazkariak egindako kalkuluen arabera, «isuri ekonomiko bat espero da, zuzeneko eta zeharkako diru-sarreretan ia 100 milioi pesora iritsiko dena, eta 60.000 bisitari pasatxo».