Ajoarriero, alioli edo halal, Euskaltzaindiaren hiztegian
Euskaltzaindiak berritu egin du, beste behin, bere hiztegia, urtean birritan egiten dituen ohiko eguneraketen bidez. Azken bi ekinaldietan 1.500 forma berri gehitu ditu eta, horrela, orotara, 52.000 forma baino gehiago bildu ditu dagoeneko. Aurtengoan sukaldaritzarekin lotutako hiztegia ontzean eta eguneratzean jarri du arreta berezia.
Euskaltzaindiaren hiztegiaren eguneratze prozesua etengabea da, eta helburua da euskararen erabileraren eta gizartearen bilakaeraren argazki zehatza eskaintzea. Miriam Urkia hiztegiaren arduradunaren arabera, hiztegia oinarri sendoa duen lan kolektiboa da, baina etengabe berritu behar da. «Azken sei hilabeteetan formak zuzendu, osatu eta egokitu ditugu; hiztegi batek bizirik egon behar du, eta gure lana hobekuntzan jarraitzea da», adierazi du.
Arestian aipatu azken bi eguneraketetan, Euskaltzaindiak 1.500 forma baino gehiago egokitu edo osatu ditu, eta adiera, adibide eta esaera berriak gehitu. Hala, gaur egun, hiztegiak 70.000 adiera, 116.000 adibide eta 519 atsotitz jasotzen ditu. 2016. urtean argitaratu zen azkenekoz paperean, eta ordutik sei hilean behin eguneratzen da, urtarrilean eta ekainean, hain justu.
Hiztegiaren bilakaerak hizkuntzaren bizitasuna islatzen du, eta azken hilabeteetan hainbat forma berri gehitu dira, hala nola botox, bazterketa sozial, somnanbulu, karbono-14, eutsi goiari, plugin, spoiler, ludopata, justaposizio, txute eta zeladore. Euskaltzaindiaren arabera, helburua ez da soilik hitz berriak gehitzea, baizik eta lehendik dagoen edukiari sakontasuna eta zehaztasuna ematea.
SUKALDARITZA TERMINOAK
Azken eguneraketan, Euskaltzaindiak arreta berezia jarri nahi izan dio sukaldaritzarekin lotutako hiztegigintzari, izan ere, arlo horretan hutsune nabarmena antzeman dute. Urkiak azaldutakoaren arabera, oraingoan sukaldaritzari lotutako azpikontzeptuetan sakondu dute, eremu horretan gabezia handia zegoelako eta hitz asko corpus orokorretan galduta zeudelako.
Eguneratze horretan lehen aldiz jaso da hainbat elikagai, plater eta sukaldaritza teknikaren terminologia, besteak beste: ajoarriero, guakamole, alioli, broxeta, errukula, fideua, fumet, halal, carbonara, kinoa, pisto eta entsalada errusiar. Horrez gain, Euskal Herriko gastronomiarekin lotutako beste zenbait forma ere gehitu dira, hala nola, saltsa bizkaitar, txipiroi(-)tinta eta opil industrial.
Urkiaren esanetan, «sukaldaritzako lexikoak euskararen eguneroko erabileran presentzia handia du, baina orain arte ez zegoen modu sistematikoan bilduta». Euskaltzaindiak, beraz, euskararen erregistro informal eta herrikoiak jasotzeko urratsa egin du, gaur egungo hizkuntzaren isla osatuagoa eskaintzeko asmoz.
GARAI BERRIEN BEHARRAK
Azken eguneratzean gehitutako hitzek erakusten dute euskarak gizartearen aldaketetara egokitzeko gaitasuna duela. Globalizazioaren ondorioz zabaldutako hainbat forma (ziborg, topless edo reggaeton…) hiztegiaren parte dira jada, eta euskararen dinamismoa eta moldatzeko gaitasuna agerian uzten dute.
Azkenik, esan beharra dago terminologia berria txertatu eta eguneratzeaz gainera, Euskaltzaindiaren hiztegi digitalak bilatzaile zehatzagoa eta bilaketa aurreratuen aukerak gehitu dituela, hitzak eta haien esanahiak errazago aurkitzeko. Hobekuntza horiek hiztegi digitala tresna erabilgarriago eta irisgarriago bihurtu dute, eta gaur egun euskararen ezagutzarako erreferentzia dira.
Sukaldaritzari lotutako sarrera eta azpisarrera berriak
ahuntz(-)gazta
ajoarriero
ajoarriero bakailao
alioli
anakardo
arrautzesne
arroz(-)odolki
azafrai(-)izpi
azkenburuko
azukre beltz
azukre zuri
baba berri
banilla(-)leka
baratxuri fresko
behi(-)gazta
broxeta
boilur beltz
boilur zuri
carbonara
carpaccio
cherry tomate
donut
entsalada errusiar
entsalada misto
errukula
eskalibada
eskalope
espelta
falafel
fettuccini
fideua
fruitu lehor
fumet
gainberotu
gainerre
gazta urdin
glas azukre
guakamole
halal
hazi(-)olio
hidroponiko
hostopil
hummus
irris(-)esne
kalderete
kanela(-)zotz
karamelizatu
kinoa
koipegabetu
koipegabetzaile
kukurutxo
kurkuma
kurrin
mascarpone
moldeko ogi
mortadela
mozarella
natxo
ogi arrailetan pasatu
ogi birrindutan pasatu
ogi zahar
oliba(-)olio birjina
paella(-)ontzi
panaxe
panettone
pastel(-)krema
piper txorizero
piperbeltz beltz
piperbeltz berde
piperbeltz zuri
piperrauts beltz
piperrauts gorri
pisto
potxa
prekozinatu
raf tomate
risotto
roquefort
salmorejo
salteatu
saltsa berde
sueztitu
tartaleta
tenpura
tiramisu
txilindron
txokolatina
zapore(-)indartzaile

El Patronato del Guggenheim abandona el proyecto de Urdaibai

El PP amenaza con el exterminio político a EH Bildu y sin tener turno de palabra

El exalcalde de Hondarribia fichó por una empresa ligada a Zaldunborda

«Tienen más poder algunos mandos de la Ertzaintza que el propio Departamento»
