J.S.

Babarrunak sakramentu guztiekin

Plater tradizionala den arren, asko dira etxean babarrunak prestatzen ausartzen ez direnak. Beldurrak uxatzeko, Artzabalgo sukaldariak hainbat aholku eman dizkigu babarrun eltzekada bikain bat prestatzeko.

Artzabal jatetxean prestaturiko babarrunak, saiheski, odolki, txorizo, aza eta piperrekin.
Artzabal jatetxean prestaturiko babarrunak, saiheski, odolki, txorizo, aza eta piperrekin. (Maialen ANDRES | FOKU)

OSAGAIAK (6 lagun)

• Babarrunak (kilo bat)
• Tipula erdia
• Baratxuri bat
• Tomate txiki bat
• Porru erdia
• Gatza

SAKRAMENTUENTZAKO
• Txerri-saiheskia (kilo erdia)
• Aza txiki bat
• 3 txorizo txiki
• Odolki bat

Lehenik eta behin, aukeratzeko garaian, ale txikia izatea komeni dela dio. Behin ale egokiena aurkituta, honako urratsak jarraitu:

• Bezperan uretan beratzen jarri (oso freskoak direnean ezik) eta ura aldatu gabe sutan jarri, kolorea gal ez dezaten.

• Eltze horretan barazkiak bota (tipula, baratxuria, tomatea eta porrua), eta su-txikian egosten jarri, behar adina denbora, gatza bukaera aldera botaz. Amaieran, barazkiak kendu eta irabiatu, berriro babarrunekin nahasturik salda loditzeko.

• Beste osagai guztiak (aza, saiheskia, txorizoa eta odolkia) bakoitza bere aldetik egosi, horrela beganoa denak babarrunak, aza eta piperra jateko aukera izango duelako.

• Saiheskiari, egosi ondoren, labean kolpe bat ematea komeni da, kolore ikusgarria har dezan.

• Aza olio eta baratxuriz prestatutako salteatuarekin lagundu.

• Piperrak gatza eta olioarekin zerbitzatu.

Jateko garaian, kozinatu eta hurrengo egunean jatea komeni da, zapore gehiago eta loditasun handiagoa izan dezan.